Het jeukt en is ontzettend besmettelijk. Schurft heb je liever niet bij je dieren en al helemaal niet bij jezelf. Hoewel dierenschurft zich bij de mens niet kan voortplanten, kan het wel door mensen worden verspreid omdat de schurftmijt wel tijdelijk op mensen in leven kan blijven.Schurft wordt ook wel scabiës genoemd. Het is een huidaandoening die veroorzaakt wordt door onder andere de Sarcoptesmijt. Er zijn verschillende soorten mijten die schurft kunnen veroorzaken, enkele bekenden en veel voorkomende zijnde gewone schurftmijt, de kopschurftmijt ende oormijt. Maar vergeet ook niet de muizen- en rattenschurft ofpapagaaiensnavelschurft,dit zijn ook veel voorkomende soorten. Met name in deze tijd van het jaar is schurft een veelvoorkomend probleem bij zowel mens als dier. Maar hoe herken je het bij je hond, paard of kat en wat kun je er het beste aan doen? We vertellen je er meer over in deze blog!
Veel paardeneigenaren kampen met het “mok probleem” en zijn soms radeloos over wat ze er tegen moeten doen. Wassen, insmeren, drainage, scheren etc. Alles wordt geprobeerd om het paard van deze nare (soms ook pijnlijke) aandoening af te helpen. Maar wat is mok, hoe komt je paard er aan en vooral: hoe kan je het verhelpen en zelfs voorkomen? Je leest er alles over in deze blog.
Kleefkruid is een veelvoorkomend plantje in Nederland die je wellicht in de zomer wel eens hebt gezien langs de slootkant of in een weiland. Het zijn die plakkerige plantjes met bolletjes die aan je kleren blijven kleven. Wist je dat veel paarden er dol op zijn en dat het ook nog eens heel gezond is? In deze blog vertellen we je waar je Kleefkruid voor kunt inzetten!
Hirudo therapie of beter bekend als bloedzuigertherapie is een methode die je de laatste tijd steeds vaker voorbij ziet komen. Maar het is al een eeuwenoude geneeswijze voor mens en dier. De meeste mensen vinden bloedzuigers een beetje vies en eng, maar deze wonderlijke diertjes kunnen menig probleem oplossen! In deze blog verteld Hirudo- en revalidatietherapeut Milou Faber je meer over deze kleine wonderdiertjes!
Tijdens het voorjaar als de temperatuur weer stijgt, worden mugjes en andere kriebelende beestjes weer actief. Heb je een paard die daar gevoelig voor is dan ga je direct merken dat hij gaat schuren en de huid geïrriteerd raakt. Het kan zijn dat je paard een gevoelig huidje heeft, maar er zijn ook steeds meer paarden met staart- en manen eczeem of ook wel bekend als zomereczeem. Een irritante aandoening, waarbij het soms een uitdaging is om de juiste producten te vinden om je paard zo veel mogelijk te helpen. Het eczeem zal nooit meer verdwijnen, maar natuurlijk wil je er alles aan doen om het voor je paard zo draaglijk mogelijk te houden. De Paardendrogist SME Kruidenmix in combinatie met de SME Zalf is vaak een goede oplossing voor paarden met staart- en manen eczeem. In deze blog vertellen we je alles over deze unieke combinatie van natuurlijke kruiden.
De laatste jaren zijn er veel verschillende soorten vliegenmaskers op de markt gekomen met ieder hun unieke eigenschappen. Tevens heeft ieder paard een ander hoofd dus belangrijk om te kijken welke goed past. Net als bij het passen van een deken of het kiezen van je eigen rijlaarzen is het kiezen van de juiste vliegenkap ook belangrijk.
Naast dat je de juiste maat moet kiezen, kun je paarden ook onderverdelen in 4 types. Zo is er voor ieder paard iets geschikts.
Heeft je paard zomereczeem? Dan weet je als geen ander hoeveel extra zorg dit met zich meebrengt. Je wilt dat je paard zo min mogelijk jeuk heeft en net zo kan genieten als andere paarden in de wei. Constante jeuk is vreselijk, en je wilt niets liever dan je paard helpen.
Afvalstoffen worden in het lichaam opgeslagen en kunnen op den duur zorgen voor verschillende kwaaltjes en een verminderde weerstand. Inentingen, medicijnen, slechte voeding, stress, etc. zijn bijvoorbeeld grote veroorzakers van afvalstoffen in het paardenlichaam. Om van die afvalstoffen af te komen kun je je paard een detox- of ook wel drainagekuur geven. Dit is een reinigingskuur die er voor zorgt dat afvalstoffen los worden gemaakt en worden afgevoerd. De detox kun je dus zien als een grote “voorjaars- of najaarsschoonmaak” voor het lichaam van je paard. Na deze schoonmaak kuur is het lichaam vrij van afvalstoffen en worden voedingsstoffen, supplementen en medicijnen beter opgenomen.
Je verwacht het misschien niet direct in het rantsoen van een paard, maar Zeewier is heel gezond voor onze viervoeters! En ook voor ons is het een hele waardevolle aanvulling op het menu. Het is één van de rijkste natuurproducten als het gaat om een breed scala aan vitaminen, mineralen, sporenelementen en aminozuren. In de blog vertellen we je alles over zeewier en waarom dit goed voor je paard is!